PERUTUSAN PRESIDEN : PASCA PENGUMUMAN KEPUTUSAN STPM & SPM

pkpim-admin March 3, 2016 0

12799129_1047386588637175_7868766904208701008_n

PERUTUSAN PRESIDEN
Pasca Pengumuman Keputusan STPM & SPM
03 Mac 2016

“Perjalanan Masih Jauh, Teruskan Langkahan!”

1- Bismillahir rahmanir rahim. Segala puja puji kepada Tuhan Semesta Alam. Selawat dan salam kepada Rasulullah s.a.w khairul anam.

Adik-adik calon STPM & SPM sekalian,

2- Mewakili pimpinan dan warga Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) seluruhnya, saya mengucapkan tahniah dan syabas kepada semua calon-calon Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang telah menerima keputusan peperiksaan masing-masing. Tahniah, anda telah berjaya menempuhnya.

3- Semalam, seramai 45,619 calon STPM 2015 sudah menerima keputusan peperiksaan, manakala bermula jam 9:00 pagi tadi, 440,682 orang calon SPM 2015 pula menerima keputusan ujian mereka.

4- Semestinya, sebelum melihat keputusan peperiksaan, adik-adik berasa gementar kerana memikirkan bagaimana keadaan keputusan? Apa peluang nanti untuk lanjutkan pengajian?

5- Pelbagai reaksi dapat kita saksikan pada hari pengumuman keputusan seperti ini. Ya, ia memang hari bersejarah bagi diri masing-masing. Namun, harus diingat, ia bukan penentu segala-galanya.

Adik-adikku yang berpotensi,

6- Kehidupan dicipta Tuhan untuk manusia terus berjuang. Untung nasib diri kita tiadalah kita ketahui ketentuan Tuhan Yang Maha Mengetahui itu.

7- Justeru adik-adik, teruskan berusaha. Tiada yang mustahil dalam kehidupan. Tidak kira apa sahaja keputusan yang diterima, cemerlang ataupun tidak, itu tidak menjamin kebahagiaan dalam hidup.

8- Oleh yang demikian, beringatlah wahai adik-adikku. Jika cemerlang keputusan peperiksaanmu, jangan angkuh, jangan besar diri, jangan lalai. Jika kurang cemerlang, jangan kecewa, jangan putus asa, jangan menyerah.

Adik-adikku yang berkemajuan,

9- Sekiranya kalian tahu bahawa kecemerlangan akademik iaitu keputusan peperiksaan, sebenarnya tidak melambangkan keupayaan kalian yang sebenar.

10- Tidak dinafikan, sehingga ke hari ini, kursus-kursus kritikal seperti Perubatan, Pergigian, Farmasi Kejuruteraan, Sains Kesihatan Bersepadu, dan sebagainya masih lagi menjadi rebutan ramai pelajar lepasan SPM dan STPM.

11- Akan tetapi sedarkah kita, jumlah pelajar yang melanjutkan pengajian ke bidang sastera (arts) dan kemanusiaan (humanities) juga semakin meningkat? Malah banyak dalam kalangan pelajar-pelajar lepasan SPM dan STPM yang sangat cemerlang keputusannya memilih untuk melanjutkan pengajian dalam kurus sastera dan kemanusiaan, sedangkan mereka layak untuk mengikuti kursus-kursus kritikal seperti perubatan dan kejuruteraan?

12- Malah, dalam sasaran negara mencapai status negara maju, aspek kemahiran sedang diperkasakan dan negara membuka peluang pengajian yang besar dalam bidang latihan Teknikal dan Vokasional (TVET).

13- Justeru adik-adik, tidak ada alasan untuk tercicir dalam pengajian pasca SPM dan STPM. Peluang tetap masih tersedia.

Adik-adikku yabg bitara,

14- Kita harus optimis dengan masa depan! Kalian punya potensi masing-masing. Percaya dan yakin bahawa kalian mempunyai potensi walaupun belum tahu apa potensinya. Kemudian, carilah potensi kalian dalam kehidupan yang ditempuh sehari-hari.

15- Kehidupan ini adalah anugerah! Perjalanan kalian masih panjang lagi. Yakinlah, Tuhan tidak akan sia-siakan dirimu, kerana setiap insan punya hak untuk berjaya dan bahagia!

“GENERASI BITARA: TERAMPIL DAN BERKEMAJUAN”

“HIDUP BIAR BERJASA”

Mohammad Fazril bin Mohd Saleh
Presiden
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

03 Mac 2016/ 23 Jamadil Awwal 1437H

Leave A Response »