PKPIM Mengucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1440H/ 2018M

pkpim-admin November 22, 2018 0

“Allahumma solli ‘ala Sayyidina Muhammad wa ‘ala ali Sayyidina Muhammad”

Selawat serta salam ke atas junjungan besar, Rasulullah S.A.W beserta seluruh ahli keluarga Baginda S.A.W.

Syukur ke hadrat Ilahi atas kesempatan serta peluang yang diberikan untuk terus berselawat serta memuji kekasih Allah, Muhammad S.A.W sempena Sambutan Maulidur Rasul pada hari ini.

Kelahiran Baginda S.A.W. pada tanggal 12 Rabiul Awal telah menyinari alam semesta dengan cahaya petunjuk untuk membawa umat manusia ke arah jalan yang benar. Kelahiran baginda juga membawa rahmat ke segenap alam yang bakal menebarkan Rahmatan Lil Alamin.

“Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w.), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat menjaga (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman.”
(Surah At-Taubah : 128)

Baginda S.A.W. merupakan uswatun hasanah atau teladan unggul sepanjang zaman dan menjadi penanda aras yang bersifat mutlak, abadi dan sejagat. Oleh hal yang demikian, kita sebagai manusia tidak pernah dan tidak akan hilang nilai-nilai keteladanan.

Sesuai dengan tema “Menyantuni Umat Membawa Rahmat”, jelas dinyatakan dalam ayat 128, Surah At-Taubah berkenaan antara sifat-sifat keprihatinan Rasullah S.A.W yang wajar dicontohi dan dihargai adalah :-

1) Rasa keakraban sesama manusia 
2) Berkongsi rasa, senasib bersama umat, beban dan pedih 
3) Punyai keprihatinan yang mendalam kepada umat khususnya dalam penerimaan umat terhadap Islam
4) Punyai rasa belas kasih dan cinta

Keakraban seseorang pemimpin bersama umat merupakan syarat mutlak keberhasilan dalam merealisasikan misi pembebasan umat daripada kesesatan dan kegelapan kepada cahaya hidayah daripada-Nya.

Pada setiap saat, kita sebagai pencinta kekasih Allah ini haruslah mengungkap lafaz selawat serta salam ke atasnya sebagai tanda cinta dan penghargaan terhadap Baginda S.A.W. yang selama ini juga menyatakan perasaan kasih dan cinta akan umatnya.

“Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya berselawat ke atas Nabi. Wahai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu ke atas Nabi dan ucapkanlah salam kepadanya.”
(Al-Ahzab: 56)

Dalam kesempatan ini, kami daripada PKPIM mengucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1440H/ 2018M kepada seluruh umat manusia. Hayatilah kisah Sirah an-Nabawiyyah bagi menguatkan rasa cinta dan keinginan untuk mencontohi akhlak Baginda S.A.W dalam kehidupan seharian.

Sollu Ala An-Nabiy !

Menyantuni Ummat, Membawa Rahmat
Hidup Biar Berjasa

Mohd Lukman Nurhakim Kamazan
Timbalan Presiden,
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

Leave A Response »